De lemon drop uitdaging

IMG_6325

Een tijd geleden kreeg ik van een oude bekende de vraag of hij me uit mocht dagen. Ik zei ja. En een week later ontving ik een spannende witte envelop in de brievenbus. In die envelop zaten drie door hem zelf gekweekte  lemon drop pepers.

Wat zegt het web:
Capiscum baccatum – The lemon drop pepper, ají limon, is a hot, citrus-like, lemon-flavored pepper which is a popular seasoning pepper in Peru, where it is known as kellu uchu.
It is also known as ‘hot lemon’. The bright yellow, crinkled, cone-shaped fruits are about 2.5 in long and 0.5 in wide, and mature from green to yellow about 100 days after transplanting (long season), they have fewer seeds than the average pepper, containing 15 on average. The plant is vine-like, typically reaching a height of about 3 ft. Like other C. baccatum species, these peppers were practically unknown in the West until the early 1990s, but are now gaining wide popularity. 

Je kan de zaadjes (ook online) kopen bij Vreeken zaden. En dan bij de zoekfunctie ‘lemon drop’ invullen.

Hieronder de uitkomst van de uitdaging. Omdat ik er maar drie had heb ik steeds kleine experimenten gedaan, hieronder heb ik de recepten aangepast zodat je er een normaal hoeveelheid mee zou kunnen maken.

Sambal Brandal-Smit
5 gesnipperde lemon drop pepertjes
4 kemiris .
2 djeroek poeroetbladeren
1 eetlepel asem
1 eetlepels olie
zout

Pof de kemiri en stamp ze fijn. Wrijf de pepers en zout tesamen met de kemiri fijn (je kan er ook de staafmixer opzetten).. Fruit de gewreven kruiden en voeg er de asem aan toe. Even zachtjes doorkoken tot ze indikt. Deze sambal is zeer scherp.

Heel lekker bij rijst, bij kip, op je boterham onder kaas.

Lemon drop boter
evenveel ghee/geklaarde boter* als lemon drop peper

geklaarde boter heel langzaam smelten, pepers erdoor roeren, laten afkoelen.

Heel lekker op biefstuk. Maar zeker ook op een gegrild stuk vis.

*boter klaren:
boter zachtjes verwarmen tot hij smelt – laat hem niet aanbranden –
als hij gesmolten is van het vuur halen en even laten staan.
Wat boven komt drijven erui scheppen met een schuimspaan.
Wat overblijft is geklaarde boter.

Abodo – lemon drop
5 chipotles (gedroogde jalapenopepers)
5 lemon drop pepers
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad
0,5 theelepel gemalen piment
kaneelstokje
1 theelepel gedroogde oregano
5 teentjes knoflook
2 sjalotjes of 1 rode ui in stukken gesneden
1,5 theelepel zout
2 theelepel (palm)suiker
2 eetl limoen sap
rasp van 1 limoen
5 eetl sherryazijn

Snij de steeltjes van de pepers af, en haal uit 2 van de lemon drop pepers de zaadjes (als je van heel pittig houdt dan laat je ze zitten)
Rooster de lemon drop pepers in een droge koekepan – let er goed op ze morgen niet verbranden.
voeg na 2-3 minuten ook de chipotles nog even toe.

Giet er ruim water bij, breng aan de kook, en haal de pan dan van het vuur. Laat de pepers weken, zo’n 30 minuten. Giet ze af, maar bewaar het uitlekvocht!

Rooster het komijn- en korianderzaad (max 1 minuut). Doe dat samen met de andere ingredienten en de pepers in een keukenmachine (of in een hoge schaal zodat je ze het kan staafmixen). Maak er een puree van. Als je de puree te droog vindt, voeg je wat van het uitlekvocht toe.
Eventueel op msaak brengen met extra zout.

Doe het in een gesteriliseerde pot en zet in de koelkast. 4 maanden houdbaar.

Je gebruikt deze pasta om vlees mee in te wrijven, het liefst laat je het een nacht intrekken. En vervolgens braad of gril je het vlees.
Let op dat de pasta niet aanbrandt.

Ook lekker om een eetlepel of twee toe te voegen als je bijvoorbeeld chili con carne maakt.

pimenta “malagueta” hot sauce- lemon drop variatie
350 gr (lemon drop) pepers – allemaal gave pepers, zodra er ook maar een butsje of raar vlekje aan zit moet je ze niet gebruiken
300 ml witte rum
650 ml olijfolie
300 ml witte wijn azijn

Was de pepers met de rum. Gooi de rum niet meteen weg. (als je de pepers met water wast dan gaan ze rotten), dep ze droog. Kerf daarna met een scherp mesje in elk pepertje een sneetje.

Doe de pepers in een gesteriliseerde fles.

Verhit de olijfolie tot 40 graden (dan trilt het heel lichtjes, maar is het niet aan het bubbelen)
schenk die bij de pepers in de fles.
Doe er ee scheutje van de rum bij – laat de fles open zodat de alcohol kan verdampen en de olie kan afkoelen
Als het afgekoeld is voeg je de azijn toe. De pepers moeten onderstaan. Sluit hem af en wacht een maand voor je de saus gebruikt. Hij is 4 maanden houdbaar.

En de rum die overblijft, daar maak je een pittige mojito

10 verse muntblaadjes
0,5 limoen,  in 4 partjes
2 eetlepels witte suiker, of naar smaak
1 kopje ijsblokjes
0,25 glas witte rum
0,5 glas sodawater (koolzuurhoudend water)

Doe de muntblaadjes en 1 limoenpartje in een stevig glas. Stamp de munt en limoen tot het papperig is. Voeg 2 partjes limoen en de suiker toe, en stamp nog wat verder. Vul het glas bijna tot aan de top met ijs. Giet de rum over het ijs, en vul het glas met koolzuurhoudend water. Roer, smaak, en voeg meer suiker toe – indien gewenst. Garneer met de overgebleven limoen.