De feestdagen komen eraan. En juist omdat (bijna) iedereen vrij is, is er bijna geen tijd. En omdat lekker eten – het liefst met de mensen die je na aan het hart liggen – ook dan belangrijk is, heb ik mijn recepten wat anders opgesteld. Zo is er een kip 1-2-3tje, waar je minstens 3 dagen van kan eten, en dan nog een paar – afhankelijk van hoe groot je kip was, 1 dag uitbundig, 1 dag mager en verwarmend, 1 dag ‘gewoon’. En alle dagen lekker… 1- Geroosterde kip, met aardappels
2- Kippen-boullion
3a- risi e bisi, met zelfgetrokken bouillion – en een restje wijn van gister avond.
3b – Pommes boulangere
3c – Pasta bolognese
KIP IK HEB JE (kruid-wrijf-olie)
|
1 – Geroosterde kip met aardappels
Nodig:
Bereidingwijze:
Lekker met salade,
Of met boontjes die je 1-2 minuutjes blancheert, en die je vervolgens met een beetje knoflook bakt in de olie die je opvangt uit de braadslee (of knoflookolie). Beetje citroenrasp, wat zout en peper erover…
Ook lekker met een klodder van de Christmas in Capetown.
Enne hoe snijdt je nou een kip… Ik vind het ook lastig. Maar dit filmpje helpt. (niet voor haastige mensen, deze man is een kip snijdende Bob Ross)
|
2- Bouillon
Als wij (2 volwassenen en 2 kleine kinderen) voldaan achterover vallen na het eten van zo’n kip, dan schiet bij mij altijd het Engelse woord ‘carnage’ in m’n hoofd. Want charmant is zo’n beestje dan allerminst, zoals het daar opengebroken ligt. Maar zo dankbaar. Ja voor ons. Want nu gaan we eerst plukken – en er daarna bouillon van trekken
Nodig:
Werkwijze:
1. Pak een vork probeer waar je nog kan het vlees los te plukken. Bewaar die stukjes vlees. Je kan ze gebruiken in de risi e bisi (zie recept), in een wrap (zie recept). Of op een lekkere boterham (zie recept). En een klein beetje vlees laten zitten, is wel zo lekker voor de bouillon.
2. Daarna doe je de kip een grote pan. Voeg 4-5 liter water toe.
3. Ik trek dan meestal de groente-la van de koelkast open en kijk wat er voor slappe hap te vinden is. – Slap. Niet bedorven. – Een stronkje bleekselderij, of een flupperig worteltje, een bundeltje peterseliesteeltjes… (ik heb er ook ooit een bietje in de bouillon gegooid, was lekker, maar roze bouillon wilden ze hier in huis niet drinken, heb er uiteindelijk maar borscht van gemaakt. Ja voor mezelf, want borscht vonden ze dan wee vies klinken). Als je een ui hebt – doe die er ook in. Een stukje gember kan lekker zijn. Maar: doe er geen citroen in want dat maakt de bouillon bitter.
3. Snijd die groenten in stukken (je zeeft de bouillon dus hoe je het snijdt maakt niet uit, maar hoe meer oppervlak hoe meer smaak). Voeg zout en peper toe. Voeg laurier toe (als je laurier in het vorige gerecht hebt gebruikt, kan je die ook gebruiken) En laat met de deksel erop zachtjes pruttelen. Schep af en toe het schuim dat boven komt drijven eraf, zodat je een mooie heldere bouillon overhoudt straks.
Als je de tijd hebt dan laat je de soep uren (6 uur kan prima) pruttelen op zo’n laag mogelijk vuur. Als je de tijd niet hebt, dan zet je het vuur hoger. Laat het tot de helft in koken.
4. Als je bouilon klaar is heb je een aantal opties, je maakt er een heldere bouillon van, of je pureert hem. Maar het is feest, dus waarom doen we het niet allebei.. Dus;
5. Gooi 2 liter door een zeef. Die mooie pure bouillon kan je drinken, lekker na een stevige wandeling, met wat brood met pistache boter.
Mààr je kan hem ook gebruiken om risi e bisi te maken.(zie recept)
En je kan er ook pommes boulangeres van maken. (zie recept)
6. De rest (zo’n 0,5-1 liter) gebruik je voor de bolognese saus. Zet er een staafmixer op, zodat de wortel en de bleekselderij en ui tot pulp worden. Het ziet er niet uit, maar dat maakt straks niet meer uit. (zie recept)
P.S. ik las ooit een recept hoe je zelf bouillon moest maken en daarin stond ‘voeg zout en peper toe, of een kippebouillonblokje… Tja… Maar het was geloof ik ook een recept van Maggi.
|
3a- Risi e bisi
nodig:
voor 4 personen
Werkwijze:
1. In een braadpan smelt je de boter op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak totdat hij goudbruin is.
2.In een aparte pan, verwarm je de bouillon totdat ie rustig pruttelt.
3. Zodra de ui klaar is, voeg je 3 kopjes van de warme bouillon toe, dan de rijst, de zak bevroren erwten, en een flinke snuf zout. Doe de deksel op de pot en en laat op een laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren. Proef de rijst, hij moet net gaar zijn.
Als je de “soep” te dik vindt, leng je hem aan met een beetje bouillon; Je wil een dikke substantie, maar geen tot pap gekookte rijst.
Als de rijst klaar is, voeg je de geraspte Parmezaanse kaas (en de kip of ham) toe, even roer en breng op smaak met zout en peper.
|
3b- Pommes Boulangere Nodig:
|
3c- Bolognese saus
nodig:
werkwijze:
1. Maak de bleekselderij, wortels en ui schoon en snijdt ze in stukjes, (als ik voor m’n kinderen kook snijd ik ze in héle kleine stukjes)
2. Verwarm de olijfolie in een braad- of flinke koekepan en voeg dan de bleekselderij, wortel en ui toe. Laat 10 min stoven. Blijf af en toe roer zodat de ui niet aanbrandt.
3. Als de ui glazig begint te worden dan voeg je (eerst de spekjes en dan) het gehakt toe. Bakken tot het rul is, dan voeg je de peterselie toe, dan de tomaten en de bouillon.
4. Lekker laten pruttelen, één uur op laag vuur – als je die tijd hebt, en anders op een wat hoger vuur tot de boel op een saus lijkt, dat duurt dan ongeveer 20 minuten. Maar hoe meer tijd je de saus gunt deste lekkerder smaakt hij.
5. Proeven en op smaak brengen met zout en peper.
|
Pistache boter |
Lekker op:
|
Hollandaise saus met pistache boter (lekker bij vis, bij een gebakken ei, of een gepocheerd ei) Nodig:
Werkwijze:
P.S. als je een vette vis gebruik, bijvoorbeeld makreel is het lekker om 1 eetl citroensap en 2 eetl sinaasappelsap toe te voegen. P.P.S Deze saus kan niet worden bewaard. |
Sauterne-saus met pistache noten (lekker bij vis – bijvoorbeeld tong, zalm, zeebaars, tarbot of zonnevis. Zeker als je de stoomt. Maar ook lekker bij gevogelte) Nodig:
Werkwijze:
|
Christmas in Capetown |
Peer-vanille jam |