Rode ui marmelade
|
Goed boek
Nodig:
- goede kwaliteit crackers
- een lepel
- glas wijn
- goed boek (niet te zout)
Werkwijze:
Men neme de goede kwaliteit crackers. En de lepel. En schept de marmelade op de cracker. En schenk een glas wijn in. En gaat zitten met een goed boek. Zo vond ik het een smakelijk in combinatie met Light years van James Salter. Maar alle tips voor andere goede boeken zijn hieronder meer dan welkom. |
Pizza met rauwe ham en rode ui marmelade
- Nodig:
- 400 gr bloem
- 100 gr griesmeel (als je dat niet hebt kan het ook met 500gr bloem, het griesmeel geeft de pizza net meer krokant om in te bijten)
- 1 zakje instant gist
- theelepel zout
- theelepel suiker
- 300 ml lauwwarm water (je kan 2 delen kokend water aanvullen met 1 deel ijskoudwater. Voor de zekerheid voelen, het moet aangenaam aanvoelen als je je vinger erin steekt. Als het te warm is dan doodt het de gist.)
- 1/2 portie pizza saus* (zie recept verderop) of een blikje tomatenpuree, of een hele rijpe tomaat die je in dunne plakjes snijdt (gebruik een tomatenmes, want anders zit je met een fijngedrukt hoopje tomaat
- rauwe of gerookte ham – naar smaak. Ik vind Schwarzwalder schinken lekker, maar het kan ook prima met andere ham, het kan zelfs met gerookte spek.
- 1 verpakking mozzerella (neem wel buffalo, die andere wordt een soort playdo als ie gaat smelten.)
- rode ui marmelade
Werkwijze:
- Doe de bloem en het meel in een kom. Doe het zout aan de ene kant en giet het gist met de suiker aan de andere kant. Maak een kuiltje in het midden en voeg 2/3 van het water toe. Meng het, en ga dan kneden. Voeg steeds meer water toe totdat je een mooi soepel en elastisch deeg hebt, minstens 10 min kneden met de hand, 5 minuten in een machine met deeghaak.
- Be-olie een kom, maar een mooie bal van het deeg (dat helpt het rijzen) en leg hem in de kom. Dek hem af, of met vershoudfolie of een vochtige theedoek, als er maar geen lucht van kan komen. Laat hem even staan om te rijzen. Dat duurt ongeveer 15 minuten. (als je meteen doorgaat verwarm dan nu je oven voor op de hoogste stand)
- verdeel je deeg in het aantal pizza’s dat je wil maken (van deze hoeveelheid kan je 2 redelijk grote pizza’s maken) en maak er bolletjes van. Als je niet meteen tijd hebt om de pizza’s af te maken laat je de balletjes in de koelkast wachten. Zorg wel dat je ze meer goed afdekt, en niet te straks, ze zullen nog wat doorrijzen. Als je ze laat wachten, haal ze dan 15-30 minuten voordat je er mee aan de slag gaat uit de koelkast, zodat je ze makkelijker uit kan rollen.
- verwarm de oven voor op de hoogste stand. (haal he rooster eruit)
- bestuif je werkvlak met griesmeel of bloem. (olie kan ook) en rol je bolletje uit tot een een dikte van 0,5 cm. De vorm maakt niet uit, als hij maar wel op je bakblik past. Leg de deegpizza op een bakpapier of alufolie dat je bestoven hebt met griesmeel op het rooster.
- verdeel de tomaten (saus, puree of de verse) over de pizza. Niet te dik, daar wordt de pizza zompig van (nog steeds lekker trouwens).
- verdeel dan de rode ui marmelade erover.
- doe daar de plakken ham over (zorg dat de rode ui bedekt is, anders kan hij verbranden in de oven en dat geeft een onaangenaam bittertje)
- en scheur de mozzeralla er overheen, verdeel de klodders her en der, het smelt naar elkaar toe (gescheurde mozzerella smelt mooier (en lekkerder) dan plakjes)
- zet het onderin de oven (pas op, hij is heet!), hou hem in de gaten, meestal duurt het maar 7-10 minuten tot hij mooi krokant is en de kaas gesmolten.
- Het beste is – als je meerdere pizza’s maakt – om ze na elkaar te bakken.
|
worstenstoof met appel en rode ui marmelade
Nodig:
- 2 saucijzen per persoon, liefst met varkensvlees. (de ene saucijs is de andere niet, zo zijn die van de Aldi lekker, maar die van de Dirk niet)
- 2-3 eetlepels olijfolie
- 1 appel per persoon, (elstar, goudrenette, jonagold), in grove stukken gesneden, of in plakken van 1 cm (zonder klokhuis)
- 1 ui per persoon, gesnipperd
- 2-3 aardappels per persoon, geschild en in kleine stukken
- 0,5 liter runderbouillon of appelsap
- 1 laurier blaadje
- 1 eetl kaneel
- paar flinke lepels rode ui marmelade
- zout en peper
Werkwijze:
- Verwarm de olie in een diepe braadpan en bak de worsten rondom bruin. Haal de worsten dan uit de pan, leg ze op iets als een diep bord, zodat je het vocht wat eruitkomt op kan vangen.
- Voeg de gesnipperde ui aan de pan toe en fruit ze tot de glazig zien
- Voeg dan de appels toe en bak ze mee, tot ze mooi goudbruin zien
- Voeg dan de kaneel toe, 1 minuut meebakken (goed omscheppen dat alles bedekt is met kaneel)
- Voeg de aardappelstukjes toe
- Dan het laurierblaadje
- En dan het vocht (de bouilon of appelsap), zorg dat alles onderstaat, als 0,5 liter te weinig is (hangt ook van de pan af) voeg dan nog wat toe (water, bouillon of appelsap)
- Als het vocht warm is voeg dan de worsten weer toe (van koud schrikken ze en kunnen ze taai worden)
- Breng op smaak met zout en peper
- Laat alles pruttelen, zo’n 45 minuten. Sommige appels zullen tot moes worden (je kan ze ook een hande helpen door een paar stukjes te pletten) en de saus lekker dik maken.
- Dien op in een diep bord, met een genereuze schep rode ui marmelade erop.
|
geitenkaas taart met rode ui marmelade
Nodig:
- 4 plakken bladerdeeg**
- beetje boter of olijfolie om de taartvorm mee in te vetten
- 3 eieren
- 200 ml slagroom (of creme fraiche)
- 100-150 gr geitenkaas (ik vind zachte lekker, maar het kan ook heel goed met van die harde, het duurt dan misschien iets langer voor hij gesmolten is) in plakken. En als je kaas van de Bettine hoeve kan kiezen – zou ik dat zeker doen, maar dat is puur omdat hij uit Etten-Leur komt, en ook een beetje omdat hij heel erg lekker is.
- zout en peper
Werkwijze:
- Laat het bladerdeeg ontdooien (ik leg er een warme vochtige doek over, gaat het sneller en het droogt niet uit)
- verwarm de oven voor op 200 graden/ 175 hetelucht/ stand 3 gas
- Vet je bakvorm in met olie of boter
- Bestuig je werkvlak met bloem en leg er de bladerdeeg plakjes op, zorg dat ze overlappen en rol ze samen uit.
- Leg het deeg in de taartvorm. Prik met een vorm gaatjes in de bodem.
- Klop de eieren los in een schenkkan of maatbeker, voeg de room (of creme fraiche toe) en meng alles goed door elkaar, voeg een snuf zout en peper toe.
- verdeel een laag rode ui marmelade over de bodem van de taart
- giet er dan het ei-room mengsel over
- verdeel vervolgens de geitenkaas erover.
- zet het 40-45 min in het midden van de oven
Nota Bene
- Lekker om het ganeren met verse dragon of peterselie
- Je kan ook spek toevoegen voordat je de room erbij giet. of als je nog worstjes van het vorige recept over hebt, snij je die in plakjes voeg je die toe. of een eigenlijk elk ander stuk vlees waar je nog van over hebt.
- Lekker an sich, maar ook met gerookte zalm bijvoorbeeld. Of zoals in ‘Wij bakken zelf’ – een kookboek dat m’n moeder kreeg toen ze uit huis ging “Dien de kaastaart warm bij een afterdinnerkoffie of bij de borrel.”
|
- **Je kan ook zelf deeg maken, maar dan een korstdeeg, dat eigenlijk bij zo’n taart past dan bladerdeeg. Dus als het even kan, maak je het zelf. Maar goed het kan niet altijd. Even. Wat wel kan – is dat je een dubbele portie maakt en dan de helft invriest. Haal het dan ’s ochtends uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien. En dan kan je er ’s avonds mee aan de slag. Dit recept kom zo ongeveer uit ‘What to eat now autumn and winter’ van Valentine Warner (de enige kok die er lekker uit ziet als hij zijn eigen gerechten proeft.)
Genoeg voor 1 taartvorm
- 340 gr bloem
- 200 gr koude boter, in stukjes (hoe kouder hoe beter)
- 2 eidooiers*** – losgeklopt
- een beetje (ijskoud) water
Werkwijze:
- Doe de bloem in een foodprocessor met de boter en gebruik de pulseerstand totdat het op broodkruim lijkt. (als je geen apparaat hebt dan kan je het tussen je handen wrijven, het enige nadeel is dat je handen warme afgeven waardoor de boter gaat smelten en het deeg minder krokrante korst vormt)
- voeg één voor één de eieren toe
- dan het water, net zo veel tot het deeg samen gaat klonten. (Mijn foodprocessor maakt dan een veel zwaarder geluid, alsof hij zich ergert. Dat is dan ook het moment om te stoppen.)
- kiep de inhoud op een schoonwerkblad en vorm er zo snel mogelijk een bal van, zonder het te kneden. Het is meer een soort van samenvoegen (hoeft niet mooi te zijn, en hoe korter je ermee bezig bent, deste beter voor het eindresultaat.)
- pakt het in in plasticfolie (of een pedaalemmerzak) en laat het minstens 2 uur in de koelkast rusten.
- Als je ermee gaat bakken dan verwarm je eerst de oven voor op 190 graden
- dan rol je het uit en doe je het in je taart vorm. Prik gaatjes in de bodem, leg daar bakpapier in met bakbonen en bak 20-25 min de oven
- haal het bakpapier met de bonen eruit en bak dan nog 5 minuten zodat de bodem ook gaar wordt
- voeg dan de uienmarmelade, eimengsel en als laatste de geitenkaas toe en bak nog 20-25 min in de oven.
|
Variatie op de hartige taart
Paul Hollywood, de staalblauw-ogige bak-entiteit van The Great British Bake-off heeft ook een mooi recept (zeker ook het deeg)
Als je aan dit recept de rode ui marmelade toevoegt is hij nog lekkerder, maar de vraag is of Paul dat dan ook met me eens is. Vast wel.***Binnenkort komt er een blog over wat je allemaal met overgebleven eiwitten kan doen. |
Gefrituurde brie met rode ui marmelade
Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Franse kazen me niet kunnen bekoren, dus hoe dit smaakt kan ik je niet zeggen. Ik hoorde alleen uit bronnen dat ik heel lekker is. Het ijkt mij heel erg decadent, bijna zondig, en dat is precies de reden dat ik je het recept toch geef
Nodig:
- 250ml plantaardige olie, om te frituren
- klontje boter
- rode ui marmelade
- ¼ rode peper, fijngesneden – of een hele als je daar zin in hebt.
- 30 gr bloem
- 55 gr paneermeel
- 2 scharreleieren, geklutst
- 140 gr ronde Brie kaas, door de helft gesneden (dat je 2 halve ronde hebt)
Bereidingswijze:
- Vul een diepe, zware bodem pan halfvol met plantaardige olie en verhit die totdat je als je er een stukje brood in gooit het gaat bruisen.
(Laat de hete olie nooit onbewaakt achter)
- Pak 3 kommen, die in de ene bloem, de volgende de eieren en in de laatste het paneermeel
- Wentel de brie eerst door de bloem (goed afkloppen dat er geen klonten aan blijven hangen
- dip hem dan door het ei (ook weer even uit laten druipen) en wentel hem dan door het paneermeel
- Dompel de brie in de hete olie zo’n 1-2 minuten, of tot ze goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
- Leg de brie op een bord, rode ui marmelade erbij, fijngesneden pepertje erover.
Lekker met een frisse bladsalade, met vinaigrette (zie hieronder)
|