Eva’s Keukenkistje – oktober – Indiaas

Goa Masala (kruidenmarinade uit Goa)

stel dat je hem te pittig vindt, dan kan je naar smaak suiker toevoegen. Suiker tempert de pittige smaak.

 Geroosterd vlees of groente

Nodig:

  • vlees, denk aan kippepoten/kippevleugeltjes, of lamskoteletten of groente die lekker is om te roosteren, zoals aubergine (in 2-en gesneden), courgette, pompoen (in parten gesneden)
  • de Goa masala

Werkwijze:

  • Doe een schort aan en was je handen.
  • Als je kippepoten gebruikt, kook ze dan 15 min in kokend water, en prik ze, als je ze eruit hebt gehaald, in het je mes, zodat er allemaal kleine sneetjes ontstaan waar je de marinade lekker in kan wrijven (bij het andere vlees hoeft dat niet)
  • Bij aubergine: halveer hem zodat je 2 ‘bootjes’ hebt, met een mesje snij je het vruchtvlees kruislings in – zònder door de schil heen te snijden, en ga dan naar volgende stap
  • wrijf je vlees of groente in met de masala, masseer het goed het vlees in.
  • Laat het rusten (een uurtje is goed, langer – zeker bij het vlees – is beter)
  • Verwarm de oven op 200°C (hete lucht op 180) voor.
  • Als de oven op temperatuur is leg je het vlees/de groente op de bovenste plek in de oven op de grilplaat, maar zet er wel een braadslede of iets dergelijks onder, zodat het vocht/vet daarin kan druipen.
  • Lamskoteletten: 6-8 minuten, halverwege omdraaien
  • kippepoten: 10-12 minuten, halverwege omdraaien
  • groente 30-40 minuten laten roosteren, tot ze gaar zijn.

Lekker met aardappelen (die je – als je ze voorkookt zeker met de groente in een schaal mee kan laten roosteren) of met rijst. En een salade, of de boontjes van hieronder.

 Goa-gehakt

  • Nodig:(voor 4 mensen)
  • pond gehakt
  • goa masala
  • blikje tomatenpuree
  • verse koriander

Werkwijze:

  • Doe de masala in de pan, en laat hem warm worden, dit doe je om de azijn die erin zit voor een deel te verdampen. Als de masala dikker is geworden, appelstroop dikte zeg maar. Wel in de gaten houden dat ie niet aanbrandt.
  • dan voeg je de tomatenpuree toe. Die bak je 1-2 minuten (zodat het zuurtje eraf gaat)
  • Voeg dan het gehakt toe, schep goed om, zodat het gehakt omhuld raakt met de saus. Bak het gehakt tot het rul en gaar is. Mocht je nou denken dat het te droog wordt voeg er – in kleine beetjes – dan wat water aan toe, dat kan geen kwaad. Ben je zelf nou net een glas rode wijn aan het drinken of een niet-bitter-biertje dan kan een scheutje daarvan de boel ook smeren.
  • versnipper als het vlees klaar is de koriander erover.

Lekker met rijst en groente.

Shepherd’s pie variatie

Nodig:

  • pond gehakt
  • goa masala
  • tomatenpuree
  • verse koriander
  • laurierblad
  • 1 theelepel garam masala
  • kruimige aardappelen (2-3 per persoon)
  • 1 ei, losgeklopt
  • melk (een half glas)
  • nootmuskaat

Werkwijze:

  • Maak bovenstaand gehakt, voeg er vanaf het begin het laurierblad aan toe, maar bak het gehakt niet langer dan 6 minuten (het gaart in de oven nog door).
  • net voordat het klaar is voeg je er de theelepel garam massala aan toe
  • doe het gehakt in een ovenschaal, gelijkmatig verspreiden
  • verwarm de oven voor op 200°C
  • schil en kook de aardappelen tot ze gaar zijn (10-20 min, ze zijn gaat als je er makkelijk met een vork of mes in kan prikken)
  • giet de aardappelen af, doe er melk bij, en het losgeklopte ei en de nootmuskaat naar smaak.]
  • mengt en stamp alles goed door zodat je een mooie gladde puree krijgt.
  • bedekt het gehakt in de ovenschaal met de puree.
  • zet de ovenschaal zo hoog mogelijk in de oven, zo’n 15-20 minuten, tot de aardappels een mooi kleurtje hebben gekregen.
  1. NB: Aardappelpuree met garam masala ipv nootmuskaat is ook lekker
  2. NB: hou je van pittig voeg dan een fijngesneden groene peper aan de aardappelpuree toe, als je hem gaat stampen.

 

Pinda- dressing

 recept rauwkost salade:

nodig:

  • de pinda-dressing
  • witte kool (een kleintje of een halve)
  • 1 wortel (of meer als je dat lekker vindt)
  • radijsjes, 1bosje (voel wel dat ze stevig zijn, anders kan je net zo goed piepschuim in je salade gooiene)
  • 1/2 bosje lente/bosuitjes (als je niet van die pittige warmte houdt, dan laat je ze gewoon weg)
  • verse munt
  • geroosterde pinda’s (optioneel)

Werkwijze:

  • snijdt alle groente en de munt zo fijn mogelijk, of haal ze langs de rasp. (pas op je vingers)
  • schudt het potje met de dressing (zorg dat de deksel goed vast zit)
  • net voor het serveren de dressing over/door de salade doen en eventueel de pinda’s erover strooien.

 Aziatische boontjes

Nodig:

  • sperziebonen
  • verse munt (optioneel)
  • de pinda dressing

Werkwijze:

  • Kook de boontjes, totdat ze beetgaar zijn. Ik vind het lekker als ze nog beetgaar zijn, maar dat verschilt per persoon.
  • Giet ze af en overspoel ze kort met koud water, dan blijven ze groener en knapperiger.
  • schudt het potjes met de dressing goed en giet er wat over,  voeg munt blaadjes toe en hussel alles goed door elkaar.
  • Deze salade is warm lekker, maar ook de volgende dag – koud. Wel in de koelkast bewaren.
Rode bietendip
Nodig:

  • rode bieten, van die voorgekookte in zo’n plasticje uit het koelvak, 1 biet per persoon
  • appeltje (mag een sneu appeltje zijn dat al een tijdje verloren in de fruitschaal ligt)
  • de pinda dressing
  • chips, of crackers of brood

Werkwijze:

  • schil het appeltje, (eet de schil op, als ie nog lekker is), verwijder klokhuis en snijdt het in stukjes en doe het in een bakje (ruim bakje, er komt nog meer bij)
  • snijdt ook de biet(jes) in stukjes. en doe die bij het appeltje.
  • als je een staafmixer hebt pureer de biet en de appel samen tot een groffe structuur. Heb je die niet, dan gewoon het geduld opbrengen om biet en appel klein te snijden.
  • schudt het potje van de dressing flink en voeg per bietje 2 eetlepels doe, met een vork erdoor roeren.
  • Lekker en heel gezond.

NB: Ik maak soms extra van deze dip en dan doe ik hem door de aardappelpuree, daar wordt ie zoet en notig van, enige nadeel is dat de puree dan roze wordt… Vinden ze in mijn huis vol jongens dan meteen niet zo lekker… ik probeer dat dan te compenseren door geroosterde pinda’s fijn te hakken (niet te fijn) en die samen met de kaas en de paneermeel over de stamp te strooien en de warmte van de oven daar een kaas-pinda-korstje van te laten maken.

 

Mango chutney
Je kan er

  • iets in dippen,
  • gewoon zo eten, zonder enige vorm van excuus
  • het als een nieuwe soort ketchup of mayonaise zien
  • bij rijst,
  • door de puree,
  • bij de wrap in plaats van of bij de creme fraiche
  • op de hamburger
  • het is zelfs lekker op de pannekoek met spek
  • en je kan er mee koken; voor tips lees verder:

Kipspiesjes

Nodig:

  • kippedijen (haal ze bij de polier, maar neem geen kipfilet!, dat wordt veel te snel te droog)
  • mango-chutney
  • sate prikkers

Werkwijze:

  • leg de sateprikkers in het water, zodat ze straks niet te erg verbranden
  • verwarm de gril voor, als je temperatuur kan regelen, op 200°C
  • Snijdt de kippedijen in repen
  • rijg de repen kip op de sateprikkers
  • kwast of wrijf ze in het mangochutney (vermijd al te grote klonten chutney)
  • leg ze onder de gril, 5-8 min tot ze gaar zijn (hangt ook van de dikte van je repen af, houd het in de gaten* en draai ze halverwege.

Lekker met vanalles, met rijst, met frietjes, zonder stokje op een broodje, helemaal lekker als je op de broodje van de rauwkost met pinda-dressing doet…

*Hoe weet je dat kip gaar is? prik er met een prikker of een mesje diep in en als het vocht dat eruit komt doorzichtig is is het gaar, is het wittig dan nog niet.

 

Binnenkort meer recepten – ik heb honger gekregen van al dat typen, ‘k ga even koken…