Geroosterd vlees of groente
Nodig:
- vlees, denk aan kippepoten/kippevleugeltjes, of lamskoteletten of groente die lekker is om te roosteren, zoals aubergine (in 2-en gesneden), courgette, pompoen (in parten gesneden)
- de Goa masala
Werkwijze:
- Doe een schort aan en was je handen.
- Als je kippepoten gebruikt, kook ze dan 15 min in kokend water, en prik ze, als je ze eruit hebt gehaald, in het je mes, zodat er allemaal kleine sneetjes ontstaan waar je de marinade lekker in kan wrijven (bij het andere vlees hoeft dat niet)
- Bij aubergine: halveer hem zodat je 2 ‘bootjes’ hebt, met een mesje snij je het vruchtvlees kruislings in – zònder door de schil heen te snijden, en ga dan naar volgende stap
- wrijf je vlees of groente in met de masala, masseer het goed het vlees in.
- Laat het rusten (een uurtje is goed, langer – zeker bij het vlees – is beter)
- Verwarm de oven op 200°C (hete lucht op 180) voor.
- Als de oven op temperatuur is leg je het vlees/de groente op de bovenste plek in de oven op de grilplaat, maar zet er wel een braadslede of iets dergelijks onder, zodat het vocht/vet daarin kan druipen.
- Lamskoteletten: 6-8 minuten, halverwege omdraaien
- kippepoten: 10-12 minuten, halverwege omdraaien
- groente 30-40 minuten laten roosteren, tot ze gaar zijn.
Lekker met aardappelen (die je – als je ze voorkookt zeker met de groente in een schaal mee kan laten roosteren) of met rijst. En een salade, of de boontjes van hieronder. |
Goa-gehakt
- Nodig:(voor 4 mensen)
- pond gehakt
- goa masala
- blikje tomatenpuree
- verse koriander
Werkwijze:
- Doe de masala in de pan, en laat hem warm worden, dit doe je om de azijn die erin zit voor een deel te verdampen. Als de masala dikker is geworden, appelstroop dikte zeg maar. Wel in de gaten houden dat ie niet aanbrandt.
- dan voeg je de tomatenpuree toe. Die bak je 1-2 minuten (zodat het zuurtje eraf gaat)
- Voeg dan het gehakt toe, schep goed om, zodat het gehakt omhuld raakt met de saus. Bak het gehakt tot het rul en gaar is. Mocht je nou denken dat het te droog wordt voeg er – in kleine beetjes – dan wat water aan toe, dat kan geen kwaad. Ben je zelf nou net een glas rode wijn aan het drinken of een niet-bitter-biertje dan kan een scheutje daarvan de boel ook smeren.
- versnipper als het vlees klaar is de koriander erover.
Lekker met rijst en groente. |
Shepherd’s pie variatie
Nodig:
- pond gehakt
- goa masala
- tomatenpuree
- verse koriander
- laurierblad
- 1 theelepel garam masala
- kruimige aardappelen (2-3 per persoon)
- 1 ei, losgeklopt
- melk (een half glas)
- nootmuskaat
Werkwijze:
- Maak bovenstaand gehakt, voeg er vanaf het begin het laurierblad aan toe, maar bak het gehakt niet langer dan 6 minuten (het gaart in de oven nog door).
- net voordat het klaar is voeg je er de theelepel garam massala aan toe
- doe het gehakt in een ovenschaal, gelijkmatig verspreiden
- verwarm de oven voor op 200°C
- schil en kook de aardappelen tot ze gaar zijn (10-20 min, ze zijn gaat als je er makkelijk met een vork of mes in kan prikken)
- giet de aardappelen af, doe er melk bij, en het losgeklopte ei en de nootmuskaat naar smaak.]
- mengt en stamp alles goed door zodat je een mooie gladde puree krijgt.
- bedekt het gehakt in de ovenschaal met de puree.
- zet de ovenschaal zo hoog mogelijk in de oven, zo’n 15-20 minuten, tot de aardappels een mooi kleurtje hebben gekregen.
- NB: Aardappelpuree met garam masala ipv nootmuskaat is ook lekker
- NB: hou je van pittig voeg dan een fijngesneden groene peper aan de aardappelpuree toe, als je hem gaat stampen.
|