Ik mocht vandaag koken voor Caro Emerald – voor haar optreden in Openluchttheater Bloemendaal en om dat zo goed mogelijk te doen kreeg ik een zogeheten ‘rider’. Ik snap zo goed dat iemand die zo keihard werkt en veel reist heel zorgvuldig omgaat met wat ze in haar lijf stopt. En ik wilde haar (net als ieder ander trouwens) veel smakelijks voorschotelen. Een mooie uitdaging. Waar een nieuw recept uitkwam;
Granola – zonder geraffineerde suiker, en glutenvrij
200 gram Havermout (havermout is van nature glutenvrij, maar wordt vaak in fabrieken verpakt waar wel gluten zijn, dus als het om iemand met een allergie voor gluten gaat moet je speciale glutenvrij’ havermout nemen)
50 gram glutenvrije bloem
150 gram noten (ik gebruikte pecan, pistache en amandelen)
50 -75 gram sesamzaad (zonnebloempitten of pompoenpitten zijn ook erg lekker)
50 gram kokosrasp (verse is erg lekker, maar gewone kan ook)
100 gram bessen (veenbessen, rozijnen – en elke andere gedroogde bes die je lekker vindt)
2 theelepels specerijen (ik gebruikte kardamom, kaneel, en speculaaskruiden)
8 eetlepels zoetstof (ik heb zelfgemaakte dadelstroop gebruikt – recept uit The Green Kitchen, wat een heel fijn kookboek is voor creatieve vegetariërs) maar het kan ook met ahornsiroop, honing, agavesiroop)
6 eetlepels kokosolie
8-12 eetlepels water (of een half glas)
Kokosolie smelten, specerijen erin, even warm laten worden (en meteen even flink opsnuiven)
Alle droge ingredienten erbij, goed omhusselen (als je verse kokos gebruikt, hou je die nog even apart)
dan de vloeibare zoetstof erbij
en dan water
Goed en flink omblijven husselen, zodat alles gelijk verdeeld wordt, her en der zullen de ingredienten klonten vormen, dat is niet heel erg.
Oven voorverwarmen op de 75 graden als je de tijd hebt, 100-125 graden als je haast hebt.
Dan bakpapier op een bakplaat.
Het mengsel erop, zo gelijkmatig mogelijk verdelen
En in de oven zetten.
Ik heb de ovendeur op een kiertje laten staan zodat alle stoom goed kan ontsnappen.
In de oven droog je het mengsel eigenlijk uit, zodat het krokant wordt, dit kan even duren, maar het voordeel is dat je keuken (en in mijn geval de rest van het huis ook) heerlijk gaat ruiken.
Af en toen de boel weer een beetje omhusselen en echt dikke klonten losmaken.
Geduld hebben, 60-90 min kan zomaar voorbij gaan. Pak een boek, brei een sjaal.
En dan als het mengsel knapperig is (dat voel je vanzelf, als je erin knijpt kruimelt het uit elkaar) haal je het de oven. (Als je denkt dat je nog meer smaak wil kan je nu nog wat specerijen toevoegen, wel even goed omhusselen) en laten afkoelen. Als je verse kokosschaafsel gebruikt dan zou ik hem nu pas toevoegen. Hoe dan ook alles hup een luchtdichte pot of trommel in en op kamertemperatuur bewaren. Blijft ongeveer een maand goed.