I’m bringing kliekjes back – 2

Het is zondag; ik ben nu vier dagen bezig en heb nog steeds geen boodschappen gedaan, wat absoluut geen prestatie is. Ook niet omdat ik  gisteren bij mijn ouders op mijn pa’s 72 verjaardag was… Sterker nog; ik kreeg twee zakjes sla en een komkommer mee naar huis.
Speaking of which; het is me deze week opgevallen hoe vaak iets van eten van mensen krijg… Niet dat het me nu pas opvalt, maar het is ineens aan de hand. Misschien dat praten over eten en smaak en recepten maakt dat mensen willen delen? Ik kreeg een stuk vegan avocaco-chocolade taart op donderdag van Minke (recept van Pascale), vrijdags waren er eieren van de kippen van buurvrouw Yvonne van de boerderij waar ik met de jongens logeerde, zaterdags dus sla en komkommer van mijn ouders en vanochtend gaf mijn ex me hele lekkere olijfolie uit Andalusië en een fles rode wijn uit een theater.
Het kan zomaar lang gaan duren – dat geen boodschappen hoeven doen. Alhoewel sommige dingen sneller opgaan dan andere, de basis-benodigdheden. Zoals eieren, bloem, melk (voor mij met kleine kinderen in ieder geval), olie, zout, peper… Ik ben benieuwd wat ik het eerste ga missen en ook wat ik het hardste ga missen…
Vandaag zondag, zonder-kinderen-dag:
Ik scharrel rond in de keuken… Nog niet echt trek. In de groente-mand liggen drie van die verschrompelde paprika’s die lijken te zuchten als ik ze oppak… Die ga ik sowieso grillen… Oog in oog met die paprika’s heb ik ineens heel erg zin in tomatensoep. Warm en huislijk. De verse tomaten zien er nog strak en sappig uit (je kan niet alles hebben) dus laat ik ze… en klauter op mijn krukje om te kijken of, te hopen dat, ik nog tomaten in blik in de voorraad kast heb staan. Yep!
Ik eet vanavond luie tomatensoep. Oftewel; zo veel mogelijk van de ingrediënten langzaam gaar grillen in de oven en die dan tot soep pureren… Luie tomatensoep is niet persé snelle tomatensoep, maar hee: het is zondag, het huis gaat er lekker van ruiken, je hoeft amper iets te snijden, de smaken ‘huwen’ alvast  en het geeft mij een goed excuus om Queer Eye op Netflix te kijken… En eigenlijk was het binnen 1,5 aflevering klaar…
In de soep kan je het volgende kwijt
– sneue paprika’s
– verschrompelde tomaten, of tomaten met slechte delen die je eraf hebt gesneden
– steeltjes van peterselie
– verdorde laurier
– gekke uien
– uitgeschoten knoflook (onder het uitgeschoten stukje)
–  vergeten (rode) pepers die niet verdroogd maar ook niet meer sappig zijn.