Luie tomatensoep:
in een ovenschaal leg je sneue paprika’s (liever geen groene), grill ze onder de grill of in een warme oven tot ze zwart zijn aan alle kanten (af en toe draaien),
haal de paprika’s eruit – leg ze in een zeef in een schaal en laat ze even afkoelen en het sap eruit lekken
In dezelfde ovenschaal deed ik 3 uien die ik gehalveerd had – schil hoeft er niet af, wat sneue knoflook, een half verdroogde rode peper.
beetje olie erover, husselen en ongeveer 20 min in de warme oven
(als je grillt doe je het korter en moet je ze goed in de gaten houden, omdat zwarte ui bitter smaakt.
Als je sneue tomaten hebt leg je die er ook bij.)
In een pan doe ik een bouillionblokje, laurier blaadjes (van de verwaarloosde laurier die binnen stond)
Ik ontvel de paprika, doe de satijnzachte paprika’s in de pan erbij.
Daar komt de ui en knoflook (zonder hun velletje) bij
de rode peper (al dan niet met pitjes – ik deed ze alles behalve het steeltje erbij)
2 blikken tomaten (of dus de gegrilde tomaten)
EN: het sap dat ik van de gegrilde paprika’s in die kom heb opgevangen (dat is zooo lekker zoet)
Fijgesneden peterselie erbij (ik had alleen de steeltjes over – die zijn dus ideaal voor deze soep)
Kokend water erbij (niet te veel)
Alles warm maken
Staafmixen- —> soep
eventueel meer water toevoegen. Ik houd van dikke soep, maar als je dunner wil dan voeg je meer water toe. Ik staafmix de laurier ook gewoon mee; en ja dan heb je soms een steeltje in je mond, maar ach…Er zijn ergere dingen in het leven.
Ik heb er thijm, peterselie en marjolein uit mijn kruiden-tuintje bij gedaan, vooral de combinatie van paprika en marjolein is heel erg lekkker – maar goed; we hebben niet allemaal een marjolein plantje aan de buitenmuur hangen – maar goed; daar kan je wel voor zorgen – maar goed stel dat dat niet zo is: oregano is familie en dus ook welkom. Eigenlijk elk kruid dat je nog hebt liggen dat groen is, is lekker.
NB2: Van dat gegrilde paprikasap maak je ook een hele lekkere dressing, met olie, beetje azijn (of het zuur van kappertjes of limoensap), zout en peper. Lekker om (oud) brood in de dopen.
Of je verdeelt wat croutons over de soep en doet daar die dressing over.