Uienprak van Piet, en broeder in de zak

Nodig:

  • uien (1-2 de man)
  • aardappels (2-3 de man)
  • creme fraiche
  • zout en peper
  • roomboter

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken, pel de uien (droog je tranen) en doe ze in grove stukken samen met de aardappels in de pan. Doe er genoeg water bij dat alles net onderstaat. Laat 30 min koken
  • breng om smaakt met zout en peper
  • voeg 1-2 eetlepels creme fraiche toe en pureer alles met een aardappelstamper
  • laat de stamp nog wat nat is de boel iets verder inkoken
  • smelt ondertussen de roomboter in een pannetje
  • schep de uienprak op een bord, schep met een grote lepel roomboter uit het pannetje en duw de lepel in het midden van de uienprak. (maak een kuiltje met de lepel, of een koetje zoals Piet het noemt)

Tijdens het eten van de uienprak, die Piet samen met een zure haring at, schoot bij hem ineens een ander gerecht te binnen. Broeder(-in-de-zak) heette het. Het hield het midden tussen brood en pannekoek. Je at het met boter en stroop. Piet wist globaal hoe je het moest maken, dus heb ik even wat research gedaan. Hier is het recept, Piet had het niet over rozijnen, maar het klinkt wel lekker.

Nodig: (4 personen)

  • 1 pond zelfrijzend bakmeel
  • 2 dl melk
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • kopje rozijnen (optioneel)
  • boter en stroop
Bereiding:
  • De rozijnen weken en goed uitknijpen.
  • Kneed van alle ingredienten een samenhangende bal.
  • Doe de bal deeg in een katoenen zakje [zakje van ongeveer 30 bij 30 cm] knoop het zakje met een koordje goed dicht.
  • Het zakje in een pan met ruim water doen en 2 uur laten koken. (na een uur keren).
  • Als de broeder klaar is hem uit de zak nemen en in plakken snijden.
  • De boter en stroop in een pannetje, op laag vuur, samen verwarmen
  • Een plak op je bord leggen en overgieten met het warme stroop-boter-mengsel