Wie zoet is – de sintersnoepgoed variaties

Okee, de goedheilig man zit allang weer in de zon in Spanje en wat rest is…. snoepgoed. Slappe kruidnootjes die je ergens in een net niet goed afgesloten zakje hebt liggen, een overschot aan chocolade letters… Het lijkt nooit op te komen…  Ik vind steevast een wittig uitgeslagen chocoalde letter ergens achterin een kast tijdens een vlaag van opruim woede in de lente… vandaar dat ik dit jaar besloten heb om uit te proberen wat er allemaal nog meer kan met Sint-snoepgoed. Wie weet staat er wel iets lekkers voor bij voor je kerstmenu. (er zullen de komende dagen steeds wat recepten bijkomen

Kruidnoten of speculaas + chocolade letter = kruidige gember-limoen taart met een (pure) chocolade ganache topping. 

Nodig:

  • voor de bodem:
  • kruidnoten of speculaas (zo’n… gram)
  • 60 gr boter, gesmolten
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • voor de limoenlaag:
  • 200 ml slagroom
  • 4 limoenen (sap van 4, rasp van 3, maar je hebt voor de ganache rasp van de 4e nodig!!)
  • 230 gr suiker
  • 4 eieren
  • voor de ganache:
  • 150 ml slagroom
  • 150 gr chocolade (puur of melk) – in kleine stukjes gemaakt
  • 1 eetl boter
  • rasp van die ene 1 limoen van hierboven

Werkwijze:

  1. Bedek de bodem van een spring vorm (20-22 cm) met bakpapier, wrijf de randen met wat boter is.
  2. verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hete lucht)
  3. Doe de kruidnoten/koek in een keukenmachine en verpulver ze. (wat ook kan is dat je ze in een zakje doet en er met een deegrol, of een pan op slaat, als ze maar tot kruimels worden). Voeg de gember poeder toe. meng. Voeg dan de boter toe. en meng nog een keer.
  4. Stort het mengsel in de springvorm en met de bolle kant van een lepel druk je het goed aan (of met je vingers – mijn kinderen vinden dit erg leuk om te doen, waarschijnlijk ook omdat er nogal wat blijft plakken aan hun handen…)
  5. Zet de springvorm nu zeker een half uur in de koelkast, zodat ze bodem weer compact wordt.
  6. in de tussentijd maak je de limoenlaag; doe de eieren, suiker en slagroom in een kom en klop ze door elkaar, voeg dat de limoensap en rasp toe. Goed mengen.
  7. Als de bodem lang genoeg in de koelkast heeft gestaan, haal je hem eruit en schenk je de limoenvulling erop. Zet hem in het midden van de oven, en bak hem in zo’n 40-45 min gaar. Hij is goed als hij stevig voelt als je hem zacht aanraakt, maar wel nog een wiebelig is het midden als je er zachtjes tegenaan tikt. Haal hem uit de oven en laat hem compleet afkoelen. Het kan zijn dat de taart in lijkt te storten als hij afkoelt, dan maakt niks uit.
  8. In de tijd dat de taart in oven staat, maak je de ganache: verwarm de slagroom met de boter in een steelpannetje. Niet te warm (je moet de pan aan de zijkant nog met je handpalm aan kunnen raken). Haal het van het vuur en voeg dan de chocolade toe, blijf roeren met een garde tot alle chocolade is gesmolten. Laat afkoelen, zodat hij iets kan opstijven.
  9. Als de taart afgekoeld is besmeer je de taart met de chocolade ganache en daar sprenkel je dan de rasp van de limoen over.
  10. In de koelkast laten opstijven.

 

 Een paar handen te hard geworden pepernoten (die bonkige) = Limburgs Zoervleis

Nodig:

(voor 4 personen)

Werkwijze:

  1. Snijd het vlees in blokjes  en doe ze in een kom. Voeg  het water met de azijn, de laurier, de jeneverbessen en kruidnagels toe. Breng op smaak met peper en zout.  En laat dit 24 uur marineren in de koelkast.
  2. Neem het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.
  3. Smelt 2/3e van de boter in een warme stoofpan en bak het vlees in enkele minuten rondom bruin. Blus af door de marinade erover te gieten.
  4. Bak ui in de rest van de boter in een andere pan. Voeg ze als ze mooi zacht en goudbruin zijn bij het vlees. (hoe meer tijd je daarvoor neemt, deste zoeter het eindresultaat) Laat het vlees ongeveer 2 uur op laag vuur sudderen in de stoof. Schep van tijd tot tijd het schuim eraf.
  5. Verkruimel de pepernoten, dat gaat makkelijker nu ze zo zacht zijn. Knijp het water er zoveel mogelijk uit, je hebt alleen de pepernotenpulp nodig. Voeg ze  als het vlees gaar is toe en roer tot een gladde saus ontstaat. De pepernoten binden de saus. Voeg de appelstroop toe en roer door de saus. Breng op smaak met peper en zout. Voeg naar eigen smaak eventueel nog wat stroop toe.

Heel erg lekker met zelfgemaakte appelmoes, friet en mayonaise…

 
 
 

 

Eén gedachte op “Wie zoet is – de sintersnoepgoed variaties

  1. Lia

    In het kader van overgebleven “snoepgoed” :

    Ik had na het maken van een geboorte-traktatie (lange vingers en soesjes gedoopt in pure chocolade en daarna door de blauw-witte muisjes gehaald) een flinke klont chocola en afgevallen muisjes over.
    Die heb ik in porties verdeeld en in de koelkast laten stollen, dwz muisjes en chocolade door elkaar. Doe dit in een mok met warme melk, evt eerst de choco in de magnetron in een paar seconden iets zacht laten worden.

    Dit levert een, naar mijn mening, heerlijke anijs-chocolademelk op! Wel goed roeren en niet raar opkijken van de (anijs-)pitjes! Nog lekkerder met een flinke toef slagroom 😉

    Groetjes aan Arto & de andere Eagles!

Reacties zijn gesloten.