zalm met amalfi-venkelsalade en augurk-jalapeno-sausje

zalm met een ‘amalfi-salade’ en augurk-jalapeno-sausje

Wat ik heb gebruikt: zalm, venkel, komkommer, sinaasappel, komkommer, augurken, jalapeno, whiskeysaus, dijonmosterd, olijfolie, vocht van een potje waar nog 2 kappertjes in zaten, wild venkelzaad, zout en peper.

Voor het sausje wilde ik het liefst kappertjes, maar die had ik niet in de koelkast… augurken gaan ook prima. Wat ik bij elkaar deed:

augurken  (of kappertjes dus)

jalopeno (hoeft niet mag wel)

dijon mosterd

whiskeysaus (ik maak mijn whiskeysaus zelf, en deze stond nog in de koelkast – mayonaise is ook lekker…)

en een beetje rasp van de sinaasappel (die je straks in de salade gaat gebruiken)

–> Klein hakken, mengen, klaar.

voor de salade:

venkel

(mini) komkommer

partjes van 1 sinaasappel (NB: eerst de schil raspen voor de saus en de zalm!!)

–> snijden mengen

voor de dressing:

sap van kappertjes bewaar ik; dat heeft een lekker zuur-zoute smaak, ideaal voor in een dressing; als je geen kappertjes-sap hebt: azijn én zout.

olijfolie

peper

—> 3 delen olie met 1 deel kappertjessap/azijn met zout mengen, op smaak maken met peper.

–> alles lekker door elkaar husselen

voor de zalm:

zalm

sinaasappelrasp

wild venkelzaad (gewoon venkelzaad is ook lekker, of dille toppen, of peterselie)

zout

peper

olijfolie

–> zalm inwrijven met de rasp, kruid, zout en peper.

–> pan warm laten worden, olie erin, zalm aan beide zijden bakken.